Wiele osób pytało o przepis na tort bezowy, który pokazałam na FB i IG, dlatego postanowiłam napisać przepis w dwóch językach: polski i niderlandzki.
Veel mensen hebben gevraagd voor de recept van de meringuestaart, dat ik heb getoond op FB en IG. Daarom heb ik beslist om de recept in twee talen schrijven: Het Pools en Het Nederlands.
PL / NL
Tort bezowy z truskawkami - Meringuetaart met aardbeien.🍓🍰
Beza - meringue
6 białek/ 6 eiwitten
300g cukru / 300g suiker
1 łyżka soku z cytryny lub octu / 1 el citroensap of azijn
1 łyżka skrobii kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) / 1 el maïzetmeel (of aardappelmeel)
szczypta soli/ snufje zout
30 g mielonych migdałów/ 30 g amandelmeel
Krem - Crème
250ml śmietany kremówki/ 250 ml slagroom
250g mascarpone / 250 mascarpone
1-2 łyżki cukru pudru / 1-2 el poedersuiker
kilka truskawek / een paar aardbeien
Opłucz truskawki, usuń szypułki i przekrój na połowy.
Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snij ze doormidden.
🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
1. Rozgrzej piekarnik do 160︒C
Verwarm de oven voor op 160 ︒C
2. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj cukier łyżka po łyżce i ubijaj aż cukier się rozpuści.
Klop de eiwitten met snufje zout stijf. Voeg er lepel voor leoel de suiker toe tot de suiker is opgelost.
3. Dodaj sok z cytryny, skrobię i migdały.
Voeg er citroensap, maiszetmeel en amandelmeel toe.
4. Narysuj ołówkiem okręgi o 23 cm średnicy na 2 papierach do pieczenia. Połóż każdy na blasze do pieczenia i wypełnij okręgi białkami.
Teken met potlood cirkels van 23 cm diameter op 2 vellen bakpapier. Leg het op een bakplatten en vul de cirkels met het eiwit.
5. Piecz bezy 5 minut w 160︒C a potem 1,5 godziny w 120︒C .
Bak de meringues 5 minuten in 120︒C en dan 1,5 uur in 160︒C
6. Wyłącz piekarnik i zostaw bezy do całkowitego wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven volledig afkoelen, met de deur op een kier.
7. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone i ostrożnie wymieszaj razem.
Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Meng mascarpone voorzichtig onder de slagroom.
8. Posmaruj dolną bezę masą śmietanową, włóż kilka truskawek w śmietanę i przykryj drugą bezą.
Besmeer de onderste meringue met de mascarponeroom, doe de aardbeien in de room en plasts het tweede meringue erop.
9. Udekoruj tort np bitą śmietaną i truskawkami.
Versier de taart bv met slagroom en de aardbeien.
Smacznego!
Smakelijk!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentujesz na własne ryzyko